Utslippsfri byggeplass: Lystad brannstasjon i Lillestrøm kommune

Miljøambisiøse Lystad brannstasjon (Kilde: Vindveggen AS)

Lystad brannstasjon ble lagt ut som et grønt innkjøp der det miljømessig ble konkurrert på grad av utslippsfritt. Brannstasjonen er Lillestrøm kommunens pilot med hensyn til å ta i bruk utslippsfrie arbeidsmaskiner i et aktivt byggeprosjekt. Byggestart var i august 2021 og den offisielle åpningen av den nye brannstasjonen fant sted 1. september 2023.

Byggeprosjektet ble gjennomført som kommunens demo-prosjekt i Interreg-prosjektet Cleancon.

Lillestrøm kommune fikk inn syv tilbud på sin utlysning. Det var svært gledelig å se at markedet responderte så positivt på å konkurrere på grad av utslippsfritt allerede ved utlysningen i 2021 gitt en relativt kompleks byggeplass som en ny brannstasjon faktisk er, samt at prosjektet også omfattet utbedring av eksisterende kryss og opparbeidelse av adkomstvei til stasjonen fra fylkesvei. I tillegg skulle ny infrastruktur og VA-anlegg oppføres og detaljprosjekteres.

Bygget er etablert med grønne tak som inngår som en del av overvannskonseptet for eiendommen, samt at det er montert solceller på deler av taket på vognhallen. Les mer om prosjektet på Doffin og hos Nedre Romerike Brann- og Redningsvesen (NRBR).

Forankring
Overordnet er Lillestrøm kommune partner NHO’s leverandørutviklingsprogram (LUP) som har til hensikt å øke innovasjonseffekten av offentlige anskaffelser. Formålet er bedre og mer effektive tjenester, næringsvekst og lavere utslipp. Programmet bistår kommunale og statlige virksomheter med innovative anskaffelser og metoder for å oppnå dette, og hvor innovasjon innen bygg og anlegg i praksis ivaretas gjennom kommunens Klimastrategi og Strategi for grønne innkjøp.

Bruken av utslippsfrie arbeidsmaskiner var imidlertid kostnadsdrivende, og kommunens engasjement i Cleancon var derfor viktig med hensyn til å sikre nødvendig finansiering. Da, i sin tid, Skedsmo kommune gikk inn i Cleancon forankret man i det politiske vedtaket at deltakelse i Interreg-prosjektet forutsetter at pilotprosjektet fikk de nødvendige midlene som skulle til for å kunne gjennomføre byggeprosjektet med bruk av utslippsfrie anleggsmaskiner. Videre muliggjorde Cleancon-deltagelsen at man kom i kontakt med nøkkelpersoner i Oslo kommune, og kunne høste erfaringer fra utslippsfrie prosjekter de hadde gjennomført eller i støpeskjeen.

Erfaringer
Lystad brannstasjon var Lillestrøm kommunes første erfaring med utslippsfrie anleggsmaskiner. Prosjektet var miljøambisiøst uten å bli overambisiøst og tenke at alle maskintimer være 100 % utslippsfrie. Det viktige var å komme i gang, tilegne seg kunnskap, høste erfaringer, legge et grunnlag, for så å ta neste steg i neste prosjekt. En betydelig utfordring i prosjektet var at den uutbygde tomten der brannstasjonen skulle bygges lå i grisgrendt strøk kun med tilgang til et svakt nett. Dette innebar at kommunen åpnet for en kombinasjon av fossilfri og utslippsfri teknologi, med et ønske om så høy grad av bruk av utslippsfrie maskiner som mulig.

Valgt entreprenør tilbød i hovedsak utslippsfrie maskiner og utstyr, med unntak av en asfaltutlegger, borerigg og en gravemaskin som alle gikk på biodrivstoff. Videre ønsket entreprenør å ha fokus på utslippsfri transport (lastebiler) til og fra byggeplass, selv om dette ikke var et krav i konkurransen. Utfordringen med hurtiglading av el-gravemaskinene og det svake nettet i området ble løst ved å ta i bruk en nyutviklet midlertidig containerbasert trafo og en mobil ladecontainer tilpasset anleggsmaskiner.

Rapporteringen på bruk av fossil- og utslippsfrie maskiner ble gjort skriftlig av entreprenør hver måned. Det var ingen registrerte avvik på kravet om minimum fossilfri anleggsdrift, men en automatiserte løsninger for oppfølging av maskinbruken vil utvilsomt kunne redusere administrasjon kraftig og sikre langt bedre kontroll på måloppnåelsen. En digital / live oppfølging av maskinbruken er derfor et av de viktigste læringspunktene kommunen ser frem til i nest prosjekt.

Som en av de første i landet tok Lillestrøm kommune i bruk mobil ladecontainer for hurtiglading av elektriske maskiner under oppføringen av Lystad brannstasjon utenfor Sørumsand.